De kracht van ouders en autisme



In de autismebegeleiding is een zo hoog mogelijke zelfredzaamheid een van de belangrijkste doelen.

Hoe meer en hoe langer ik mensen begeleid met betrekking tot het autisme hoe meer ik besef hoe groot en belangrijk de rol van de ouders is. Het zijn de ouders die 24-7 bij hun kinderen zijn en die ze op zien groeien. Het zijn ook de ouders die gaandeweg moeten leren omgaan met hun kind en constant zoekende zijn naar de beste weg hierin. Het vertrouwen en de afhankelijkheid van de kinderen en (jong)volwassenen met autisme is vaak dan ook heel erg groot.



Vaak worden ouders echter als overbezorgd gezien en wordt er gezegd dat ze hun kind 'gewoon' beter'  en strenger moeten opvoeden.
Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want 'gewone' regels werken vaak niet, het kind reageert vaak óf heel gefrustreerd terwijl je geen idee hebt wat het probleem is, óf het trekt zich helemaal in zichzelf terug. Bij dat laatste heb je vaak al helemaal geen idee waarom en dat maakt je als ouder dan ook nog eens heel ongerust. En als je je kind wil troosten trekken sommigen zich ook nog eens terug.
Daarnaast speelt ook de eigen achtergrond van de ouder mee. Hoe zit het met het verleden van de ouder? En de relatie tussen beide ouders speelt ook een grote rol (is er begrip naar elkaar en is men het met elkaar eens in de opvoeding?). Bovendien speelt vaak bij een van beide ouders of beide autisme ook een rol, al dan niet erkend en herkend.

Kortom: ouders zijn vaak heel erg moe. Moe en gefrustreerd en zien niet meer hoe ze verder kunnen. Het gezinsleven draait veelal om het kind met autisme, ouders zijn misschien ook nog eens boos op elkaar en broers en/ of zussen redden zichzelf en moeten dat dus ook.
Ik kan niet anders dan bewondering hebben voor die ouders die steeds maar weer zichzelf oppakken en weer doorzetten. Ouders die steeds weer opnieuw begrip en geduld vragen en/ of het gevecht aangaan  met de omgeving die het soms heel moeilijk vindt om het autisme te begrijpen.

Onderzoek heeft aangetoond dat hoe jonger het kind is en hoe eerder de diagnose autisme wordt gesteld hoe makkelijker er aanpassingen gemaakt kunnen worden. Aanpassingen die vele frustraties bij zowel degene met autisme als de rest van het gezin kan helpen voorkomen.
In de begeleiding werk ik ook aan het sterker/ krachtiger maken van ouders. Begrip van het autisme is heel belangrijk, maar ook handvaten hoe ze hun kind het beste kunnen aanpakken.

Donderdagavond 8 januari 2015 geef ik weer een nieuwe (laagdrempelige) presentatie bij Amacura in Geleen voor ouders van jonge kinderen met autisme. Uiteraard zijn familie en andere belangstellenden hierbij ook welkom. Ik deel ervaringen en zal kennisoverdracht en concrete tips geven. (Hoe Dan Wel met Autikracht) Vragen kunnen vooraf via de mail gesteld worden, ik zal ze dan eventueel (desgewenst anoniem) verwerken in de presentatie. Uiteraard kunnen vragen ook na de presentatie gesteld worden.

Meer gegevens via www.autikracht.nl en op te geven via info@autikracht.nl